ZIEMNIACZANE KOTLETY

Maj 9, 2018

Hej,

Wracam z jak zwykle prostym przepisem na pyszny obiad/kolację – ZIEMNIACZANE KOTLETY. Jeżeli dzień wcześniej ugotujecie ziemniaki (polecam ugotować w mundurkach) lub zostaną z obiadu dnia poprzedniego przygotowanie ziemniaczanych kotletów zajmie Wam kilka minut:)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej/ryżowej
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru
  • 2 łyżki oliwy/oleju kokosowego
  • pieprz, sól

Kotlety ziemniaczane

 

 

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez prasę. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić, dodać czosnek i krótko smażyć. Dodać do przestudzonych ziemniaków wraz z mąką, jajkiem. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę i formować owalne kotlety. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać z ulubionym sosem, surówką.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz