Hej,
Wracam z jak zwykle prostym przepisem na pyszny obiad/kolację – ZIEMNIACZANE KOTLETY. Jeżeli dzień wcześniej ugotujecie ziemniaki (polecam ugotować w mundurkach) lub zostaną z obiadu dnia poprzedniego przygotowanie ziemniaczanych kotletów zajmie Wam kilka minut:)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej/ryżowej
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
- 2 łyżki oliwy/oleju kokosowego
- pieprz, sól
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez prasę. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić, dodać czosnek i krótko smażyć. Dodać do przestudzonych ziemniaków wraz z mąką, jajkiem. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę i formować owalne kotlety. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z ulubionym sosem, surówką.
Smacznego!