Składniki na 8-9 wegańskich gołąbków:
- główka włoskiej kapusty (z tej ilości można zrobić ok. 10-12 sztuk ale część liści – tych małych lub uszkodzonych wykorzystujemy do wyłożenia naczynia żaroodpornego i przykrycia gotowych gołąbków przed ich duszeniem)
- 250 g ryżu brązowego ryżu (waga suchego produktu)
- 400 – 500g pieczarek
- 2 cebule
- 5 suszonych pomidorów
- 3 – 4 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego lub/i bulion (do podlania gołąbków w naczyniu)
- pieprz, sól
Wykonanie:
Brązowy ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, czas wg przepisu (cały farsz można sobie przygotować dzień wcześniej). Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i smażymy na oleju wraz z cebulą. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i na koniec mieszamy z pokrojoną natką pietruszki lub koprem. Doprawiamy pieprzem i solą.
W międzyczasie gotujemy wodę w dużym garnku i umieszczamy w nim kapustę (po wydrążeniu nożem twardej, środkowej części) na kilka minut. Wyciągamy z garnka, odsączamy i czekamy aby lekko ostygła. Dół każdego liścia przycinamy odcinając najbardziej twardą część, wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, następnie wykładamy gołąbki i zalewamy sosem sojowym/bulionem (ok. 250 ml). Umieszczamy w piekarniku na ok. 40 minut w temp 180 stopni i wegańskie gołąbki gotowe.
Smacznego!