SERNIK JAGLANY

Luty 16, 2018

Kolejny, po brownie z fasoli zdrowy deser – SERNIK JAGLANY.
Pyszne, proste, zdrowe ciacho bez mąki, jajek, cukru i bez pieczenia:)

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (suchego produktu),
  • ok. 10 – 12 suszonych daktyli,
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki ksylitolu (miód/dobry syrop)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
  • masło orzechowe (wg uznania)
  • sok z połówki cytryny,
  • opcjonalnie wanilia,
  • do udekorowania np. płatki migdałowe, orzechy, maliny

 

Kaszę jaglaną płuczemy i odkładamy do moczenia (nie trzeba, można od razu ugotować). Gotujemy do miękkości (zrobi się gęsta masa), odstawiamy do ostygnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą na co najmniej 15 minut (im dłużej, tym będą bardziej miękkie). W robocie kuchennym (miska plus nóż) blendujemy na gładką masę daktyle z wiórkami kokosowymi i 2 łyżkami oleju kokosowego. Wykładamy łyżką gęstą i lepką masę na spód blaszki wyłożonej papierem, a następnie umieszczamy w lodówce. W tym czasie miksujemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną z sokiem cytryny, dwoma łyżkami oleju koksowego i ksylitolem. Fajnie jest dodać odrobinę wanilii. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka kokosowego lub dowolnego roślinnego (nie za dużo). Masę wykładamy jako kolejną warstwę i również umieszczamy w lodówce. Na koniec lekko rozgrzanym w kąpieli wodnej masłem orzechowym smarujemy ciasto i dekorujemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz