Pyszny, prosty i super rozgrzewający kapuśniak, idealny na zimę:)
Zanim przejdziemy do przepisu kilka słów o właściwościach kapusty kiszonej.
Kapusta kiszona dzięki zawartości dobroczynnych bakterii oraz obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu pożytecznych bakterii jelitowych, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego.
Więc do gotowania!
Składniki:
- 1/2 kg kiszonek kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka bulionu warzywnego (np. Ekogram)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- wędzona papryka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Płuczemy kapustę, kroimy i dusimy ok 15 minut z małą ilością wody.
Kroimy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki – gotujemy w dużej ilości wody z łyżką warzywnego bulionu. W tym czasie podsmażamy cebulkę. Dodajemy miękką kapustę, cebulkę i oliwę do ugotowanych warzyw.
Przyprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
Smacznego!
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?