ROZGRZEWAJĄCY WEGAŃSKI KAPUŚNIAK

Styczeń 15, 2019

Pyszny, prosty i super rozgrzewający kapuśniak, idealny na zimę:)

Zanim przejdziemy do przepisu kilka słów o właściwościach kapusty kiszonej.

Kapusta kiszona dzięki zawartości dobroczynnych bakterii oraz obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu pożytecznych bakterii jelitowych, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego.

Więc do gotowania!

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonek kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka bulionu warzywnego (np. Ekogram)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Płuczemy kapustę, kroimy i dusimy ok 15 minut z małą ilością wody.
Kroimy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki – gotujemy w dużej ilości wody z łyżką warzywnego bulionu. W tym czasie podsmażamy cebulkę. Dodajemy miękką kapustę, cebulkę i oliwę do ugotowanych warzyw.
Przyprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.

Smacznego!

kapusniak

Dodaj komentarz