PASTA Z FASOLI

Grudzień 4, 2017

Coś pysznego do gryczanego chleba – pasta z fasoli. Zamiennik sklepowych smarowideł, od masła po wszelkie twarożki. Wegański odpowiednik pasztetów a nawet smalcu.

Fasola bogata w białko, błonnik, źródło witamin i minerałów jest bardzo odżywcza i sycąca. Po ugotowaniu i roztarciu uzyskuje świetną konsystencję do smarowania.

Do bazy potrzebujemy jedynie 1 szklankę białej fasoli lub puszkę gotowej. Fasolę moczymy (pozostawiamy z wodą na noc) i gotujemy do miękkości. W przypadku korzystania z fasoli w puszce tylko ją odcedzamy. Fasolę blendujemy lub rozcieramy widelcem na gładką masę dodając oliwy, soli i w razie potrzeby wody dla uzyskania żądanej konsystencji.

W ten sposób uzyskujemy bazę do eksperymentowania.

Poniżej trzy opcje, które w mojej kuchni występują najczęściej.

  • pasta z suszonymi pomidorami
    do bazy dodaję wcześniej zamarynowane suszone pomidory, sugeruję zrobić to samodzielnie ale zawsze możecie skorzystać z gotowca w słoiku (sprawdzajcie skład), dodaję pieprz i odrobinę ksylitolu, blenduję
  • pasta paprykowa
    do bazy dodaję suszoną paprykę (łagodna słodka, ostra, wędzona, cayenne – jak lubicie), pieprz i odrobinę ksylitolu, blenduję
  • pasta a’la smalec
    do bazy dodaję podsmażoną cebulę, czosnek i podprażony słonecznik, pieprz i wędzoną paprykę, mieszam widelcem aby w/w dodatki były widoczne i wyczuwalne

Smacznego!

M11
M12
M10

Dodaj komentarz