WYTRAWNE NALEŚNIKI GRYCZANE

Grudzień 21, 2017

Bardzo proste, bardzo smaczne, bezglutenowe, wegańskie – wytrawne naleśniki gryczane.
Potrzebujesz jedynie niepalonej kaszy gryczanej, wody i odrobiny oleju do posmarowania patelni.

 

SKŁADNIKI:


– szklanka kaszy gryczanej białej (niepalonej),

– woda,

– sól (pieprz, papryka, liście kolendry, zioła jak lubisz),

– odrobina oleju (u mnie kokosowy jedynie do posmarowania patelni)

PRZYGOTOWANIE:


Kaszę gryczaną płuczemy na sicie, zalewamy wodą tak, aby była przykryta centymetr powyżej i zostawiamy na noc do napęcznienia. Rano całość wlewamy do blendera, dodajemy soli i przypraw (z pastą curry jest pycha). Po dokładnym zblendowaniu ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolej wody lub roślinnego mleka. Ciasto wylewamy do miski i odstawiamy na 10 minut. Smarujemy patelnię olejem i rozgrzewamy. Smażymy zdecydowanie dłużej niż tradycyjne naleśniki (do momentu gdy będziemy mogli bez problemu obrócić na drugą stronę). Do posmarowania polecam hummus, ajwar. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz