KOPYTKA JAGLANE

Grudzień 10, 2017

Kopytka z kaszy jaglanej, alternatywa dla klasycznych klusek z ziemniaków i pszennej mąki. Wegańskie, bezglutenowe, pyszne i proste do zrobienia.

Potrzebne są jedynie:

  • kasza jaglana (200 g)
  • 5 – 6 łyżek mąki (ryżowa, jaglana, dyniowa)
  • sól, pieprz

Kaszę moczymy***(na noc), gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Następnie dokładnie blendujemy, przekładamy do miski lub od razu na stolnicę czy podsypany mąką blat. Dodajemy mąkę (do uzyskania pożądanej konsystencji), z ciasta formujemy wałek podsypując odrobiną mąki, kroimy w romby i gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty (zależy od wielkości) do wypłynięcia, odcedzamy.

 

kopytka

 

*** Możecie ominąć proces moczenia kaszy, w ten sposób neutralizujecie kwas fitynowy z żywności. Fityniany uważa się za substancje antyodżywcze, zmniejszającą dostępność wielu składników mineralnych co prowadzi do niedoborów.

Decyzja należy do Was. Plusem jest to, że kasza uprzednio moczona dużo szybciej się gotuje i wydaje się mieć jeszcze lepszy smak.

Dodaj komentarz