Czerwiec 24, 2019

Prasa, telewizja, media społecznościowe, które choć ciężko nam się do tego przyznać mają na nas ogromny wpływ bombardują treściami prozdrowotnymi. Panuje przekonanie, że wszyscy muszą być fit, przejść na super dietę i codziennie bywać w siłowni czy na sali fitness. Aktywność fizyczna,  gotowanie zdrowych posiłków, kontrola efektów spędzają nam sen z oczu. Zapatrzeni w gwiazdy…

Styczeń 15, 2019

Pyszny, prosty i super rozgrzewający kapuśniak, idealny na zimę:) Zanim przejdziemy do przepisu kilka słów o właściwościach kapusty kiszonej. Kapusta kiszona dzięki zawartości dobroczynnych bakterii oraz obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu pożytecznych bakterii jelitowych, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego. Więc do gotowania! Składniki: 1/2 kg kiszonek kapusty 2 cebule 2 marchewki 1…

Wrzesień 23, 2018

Sezon śliwkowy w pełni. W tym roku drzewka uginały się pod ciężarem owoców. W związku z tym, że węgierki nie „postoją” zbyt długo, warto zrobić z nimi coś, co zatrzyma ich smak i wartości odżywcze na dłużej – na przykład POWIDŁA ŚLIWKOWE.   Sprawdzają się najlepiej gdyż nie potrzeba niczego więcej poza garnkiem i drewnianą…

Maj 9, 2018

Hej, Wracam z jak zwykle prostym przepisem na pyszny obiad/kolację – ZIEMNIACZANE KOTLETY. Jeżeli dzień wcześniej ugotujecie ziemniaki (polecam ugotować w mundurkach) lub zostaną z obiadu dnia poprzedniego przygotowanie ziemniaczanych kotletów zajmie Wam kilka minut:) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej/ryżowej 1 łyżeczka posiekanego kopru 2…

Marzec 14, 2018

Jak zawsze szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia.   12 – 16 suszonych daktyli 3/4 szklanki wiórków kokosowych, 2-3 łyżki ksylitolu (miód/syrop) 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany) 150 – 200 g płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 garści orzechów włoskich     Spód: Daktyle zalewamy gorącą wodą na co najmniej 15 – 20…

Luty 18, 2018

Uwielbiam jedzenie. Uwielbiam je przygotowywać, uwielbiam je spożywać. Żywność towarzyszy nam na każdym kroku. Gotowanie to radość i satysfakcja. W tym kontekście słowo dieta nie brzmi dobrze. Dieta to wyrzeczenia, to ograniczenia, dieta to poświęcenia i kara. Taki ma wydzwięk to słowo. Wyjście jest jedno, wymazać je ze słownika, ze swojej głowy, ze swojego życia….

Luty 16, 2018

Kolejny, po brownie z fasoli zdrowy deser – SERNIK JAGLANY. Pyszne, proste, zdrowe ciacho bez mąki, jajek, cukru i bez pieczenia:) Składniki: szklanka kaszy jaglanej (suchego produktu), ok. 10 – 12 suszonych daktyli, 3/4 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżki ksylitolu (miód/dobry syrop) 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany) masło orzechowe (wg uznania) sok z połówki cytryny,…

Styczeń 22, 2018

Składniki na 8-9 wegańskich gołąbków: główka włoskiej kapusty (z tej ilości można zrobić ok. 10-12 sztuk ale część liści – tych małych lub uszkodzonych wykorzystujemy do wyłożenia naczynia żaroodpornego i przykrycia gotowych gołąbków przed ich duszeniem) 250 g ryżu brązowego ryżu (waga suchego produktu) 400 – 500g pieczarek 2 cebule 5 suszonych pomidorów 3 –…

Styczeń 18, 2018

Jakie pyszności można przygotować z czarnej fasoli, kakao, miodu, daktyli, migdałów i orzechów? – BROWNIE Z FASOLI Składniki: 2 puszki czarnej fasoli (odcedzamy i płuczemy ją w sitku w zimnej wodzie) 4 łyżki prawdziwego, czystego kakao bez żadnych dodatków 10 daktyli (moczymy co najmniej 10 minut w gorącej wodzie) 3 jajka 3 łyżki oleju kokosowego…

Grudzień 31, 2017

Lubicie postanowienia noworoczne? Robicie plany? Nowy rok, nowa/y ja? Czy data ma znaczenie? Czy wraz z nowym rokiem jesteście bardziej zmotywowani? Czy nagle pojawia się motywacja i konsekwencja? Czy początek roku jest przełomowy dla nas? Z początkiem roku niesamowicie rośnie liczba osób na sali fitness i siłowniach. Wiele osób po świątecznej wyżerce staje na wadze…