CIASTO OWSIANE

Marzec 14, 2018

Jak zawsze szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia.

 

  • 12 – 16 suszonych daktyli
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2-3 łyżki ksylitolu (miód/syrop)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
  • 150 – 200 g płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 garści orzechów włoskich

 

 

Spód:

Daktyle zalewamy gorącą wodą na co najmniej 15 – 20 minut (im dłużej, tym będą bardziej miękkie). Blendujemy na gładką masę daktyle z wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym (2 łyżki). Wykładamy gęstą i lepką masę na spód blaszki wyłożonej papierem, a następnie umieszczamy w lodówce.

Górna warstwa:

Płatki zalewamy niewielką ilością gorącej wody i pozostawiamy do jej wchłonięcia. Ostygnięte blendujemy wraz z kakao, ksylitolem i olejem kokosowym (2 łyżki), opcjonalnie na sam koniec dołączamy orzechy.

Wykładamy na wcześniej przygotowany spód i pozostawiamy w lodówce na kilka godzin (jeśli tyle wytrzymacie), ozdabiamy migdałowymi lub kokosowymi płatkami:)

 

Smacznego:)

Dodaj komentarz