BROWNIE Z FASOLI

Styczeń 18, 2018

Jakie pyszności można przygotować z czarnej fasoli, kakao, miodu, daktyli, migdałów i orzechów? – BROWNIE Z FASOLI

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli (odcedzamy i płuczemy ją w sitku w zimnej wodzie)
  • 4 łyżki prawdziwego, czystego kakao bez żadnych dodatków
  • 10 daktyli (moczymy co najmniej 10 minut w gorącej wodzie)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki dobrej jakości miodu/ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • opcjonalnie orzechy włoskie/migdały

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie do dużej miski wrzucamy za wyjątkiem orzechów wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. Orzechy kroimy nożem/kruszymy i dodajemy mieszając już tylko łyżką. Całość wylewamy do foremki (mogą to być również foremki do muffinek jeśli mamy nadmiar ciasta) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym (silikonowa nie wymaga żadnych dodatkowych czynności).

Ciasto wkładamy do piekarnika na 45-50 minut. Gdy ciasto ostygnie, wstawiamy do lodówki.

Podajemy z ulubionymi, domowymi powidłami/frużeliną.

Chleb bez mąki, glutenu, drożdży Chleb gryczany

Smacznego!

Wypróbujcie również przepis na sernik jaglany!

Dodaj komentarz